
Daklekkages
Bij hevige regenval: een verzekerde gebeurtenis? – Wie betaalt? Wie helpt?
Afhankelijk van hoe groot de waterschade is bij een lekkend dak, slaat de zorg al snel om in paniek. Maar dat helpt niet veel. Het enige wat helpt is om de volgende stappen op een goed geïnformeerde manier in de juiste volgorde door te werken om de schade succesvol te kunnen reguleren en te laten herstellen.
Wij ondersteunt u graag. Hierdoor kunt u de schade en de oorzaak nauwkeurig in kaart brengen, bestaande verzekeringsclaims te claimen en de schade professioneel laten herstellen of te vergoeden.. –
Neem vandaag nog contact met ons op en krijg de steun van ons in geval van schade. Hier en nu!
Hoe vind je daklekkages?
Het vinden van daklekkages is vaak niet eenvoudig en neemt zelfs ervaren dakdekkers in beslag. Hoewel regenwaterinlaten direct toegankelijk zijn op een niet-ontworpen zolder, is het moeilijk om ze op een omgebouwde zolder te vinden. Voorbodes van een lekkend dak zijn verkleuring, vlekken en vochtplekken in de volgende gebieden:
- Dakconstructie (spanten, gordingen, lamellen)
- Onderkant van het dakmembraan
- Dampscherm op het dak
- Wanden en plafond van de bovenverdieping
Lichte verkleuring of vlekken op een ongebruikte zolder moeten worden opgemerkt, maar zijn in eerste instantie geen reden tot bezorgdheid. Als de vlekken na verloop van tijd groter worden, moet u de oorzaak onderzoeken, want dan kan het een lekkend dak zijn. Actie is altijd nodig als er vochtige plekken op het plafond of de muren zitten of als er al schimmel is ontstaan.
Schade door regenwater hoeft echter niet op te treden in de directe omgeving van een daklekkage. In principe kan het gehele dakoppervlak boven de zichtbare gebreken worden beschouwd als een toegangspunt voor water. In het ergste geval moet de binnenbekleding of de hele dakconstructie over een groot gebied worden gedemonteerd om een lek op het dak te vinden.In principe kan het dak overal lekken. Coatingelementen kunnen door weersomstandigheden verschuiven of scheuren vormen waardoor regenwater kan binnendringen. Penetratie door het dakmembraan is echter bijzonder gevaarlijk. Dit kan zowel een schoorsteen, een dakraam of regenpijpventilatie zijn. Er zijn verschillende materialen in deze gebieden en er is altijd een risico dat zwakke punten zich in de loop van de tijd ontwikkelen. Voor een deel kan dit te wijten zijn aan materiaalmoeheid, een andere reden is de verschillende uitzetting van materialen met veranderingen in temperatuur. Aan elkaar gemonteerde of stevig aan elkaar gelijmde componenten komen uiteindelijk los van elkaar en regenwater kan binnendringen.


Daklekkage, mogelijke oorzaken
Controleer uw dak regelmatig om er zeker van te zijn dat er geen dak lekkages zijn. Als het dak lekt (e.B. zelfs na hagelschade), dringt vocht snel het gebouw binnen, dus de lekkages moeten onmiddellijk worden hersteld / gerepareerd. Hetzelfde geldt voor losse of schuine dakpannen, die correct opnieuw moeten worden bevestigd. Het voordeel is dat u individuele ontbrekende of gebroken gordelroos kunt vervangen, dus de inspanning is niet al te groot. Je kunt ook individuele gordelroos afdichten als ze slechts kleine scheuren hebben. Aan de andere kant moeten gebarsten dakshingles volledig worden vervangen.
Heb je de indruk dat delen van het dak doorzakken of kromtrekken? Dit duidt op een ernstiger probleem dat u zo snel mogelijk moet oplossen. Ook al ziet het dak er van buitenaf heel normaal uit, rot en vochtschade is alleen van binnenuit zichtbaar door de verzakte dakconstructie. De volgende keer dat je op zolder bent, kijk dan eens naar de spanten om het probleem te vinden. Zijn ze slap? Als dit het geval is, kan dit een teken zijn dat vocht de dakconstructie is binnengedrongen, waardoor deze verrot en vervallen is. In dit geval moet u hoogstwaarschijnlijk de hele dak structuur bijwerken.
Als uw dak ouder is dan 25 jaar, is het aan te raden om de constructie regelmatig te inspecteren. De gebruikte materialen kunnen oud worden, het dak lekt of de dakconstructie vervallen. Om gevolgschade aan het hele gebouw te voorkomen, moet het na 50-60 jaar volledig worden gerenoveerd (soms eerder, afhankelijk van de locatie en het weer).
Bijzonderheden van een plat dak
Als je een plat dak hebt, weet je hoe belangrijk het is dat het drainagesysteem goed werkt. In tegenstelling tot een schuin dak stroomt regenwater door de helling van het dak slechts langzaam weg. In de herfst vallen de bladeren af, komen in de dak afvoer en verstoppen de goot en regenpijp. Daarom is het aan te raden om de goot regelmatig schoon te maken. Bij het schoonmaken kun je precies zien of er scheuren of gaten in de isolatie zitten. Om schade aan de woningconstructie te voorkomen, moet het lek worden gerepareerd of afgedicht.
Over het algemeen is het vinden van schade aan platte daken moeilijker en uitdagender. De werkelijke locatie van de schade kan vele meters van de plek zijn of binnenin lekken. Vaak stroomt water eerst door de basis totdat het een klein gewricht of depressie vindt waar het doordringt. In tegenstelling tot een schuin dak, vereist de lokalisatie van de schadeplaats de ervaring en technische uitrusting van een specialist.
Als u het defect zelf wilt verhelpen, moet u de bovenste daklaag zorgvuldig demonteren om een goed zicht op de afdichtingsschacht te hebben, maar nooit met geweld het waterdichtingsmembraan optillen of de omliggende afdekprofielen losmaken. Dit kan verdere schade veroorzaken. Alleen een ervaren dakdekker kan beslissen of bijvoorbeeld het dampscherm vervangen moet worden vanwege veroudering of dat een specialist het in beperkte mate kan hersluiten of repareren.


Opties voor dakreparatie
Hoewel het in sommige gevallen mogelijk is om de dakpannen weer op hun plaats te brengen of om de verstopte goot van een plat dak te bevrijden van bladeren en vreemde voorwerpen, is het bijna altijd raadzaam om contact op te nemen met een specialist
in het geval van een daklekkage. Vooral in de omgeving van het dak is er een zeer groot risico dat een kleine, tijdelijk herstelde infuusschade uiteindelijk overgaat in ernstige en grote schade.
Het grootste deel van het binnendringen van water gebeurt niet van de ene op de andere dag, maar is het resultaat van jarenlange uitgestelde professionele dakreparaties en noodzakelijk onderhoud. Regelmatige inspecties kunnen zwakke punten opsporen en in een vroeg stadium verhelpen voordat de hoge kosten van een complete dakrenovatie worden gemaakt.
Maar als het dak al beschadigd is, is snelle hulp nodig. Zodra de verzekeringsmaatschappij de schade heeft gedocumenteerd, moet u een bedrijf inhuren om de defecten te onderzoeken, de kosten te schatten en het beschadigde gebied te repareren. Vooral in het geval van zware stormen of langdurige regenseizoenen, is het noodzakelijk om het defect eerst tijdelijk te repareren en vervolgens betrouwbaar te repareren bij droog weer. Het gaat er daarbij niet alleen om de vakmensen in staat te stellen de droogafdichting te drogen, maar vooral om de juiste montage van de materialen. Dakpannen kunnen niet worden verwijderd in de regen en platte daken vereisen vaak een afdichtingslaag om te worden gelijmd of gelast. Dit werkt alleen als het dak helemaal droog is.
Dekt de opstalverzekering schade als het dak lekt bij hevige regenval?
Als huiseigenaar heb je ongetwijfeld je huis verzekerd met een opstalverzekering. Deze verzekering biedt in veel gevallen voldoende bescherming. Maar vergeet niet: verzekeringsmaatschappijen zijn alleen onder bepaalde voorwaarden aansprakelijk voor schade veroorzaakt door regenwater.
Stel je een storm voor die woedt en je dak beschadigt. Door het beschadigde gebied lekt het dak. Door het lek dringt vocht het metselwerk binnen en komt het huis binnen. Verzekeringsmaatschappijen spreken van zogenaamde collateral damage. De opstalverzekering betaalt dit echter alleen omdat de storm de oorzaak was en een lek in de dakconstructie veroorzaakte. Als het dak gewoon lekt bij hevige regen zonder schade door een storm en regenwater het gebouw binnenkomt, is de opstalverzekering in dit geval niet aansprakelijk. Hierbij wordt aangenomen dat structurele gebreken de schuld zijn van het gebrek.
Soms is het nodig om de opstalverzekering onder druk te zetten door middel van uw eigen deskundigenoordeel. Want vaak claimen verzekeringsmaatschappijen voortijdig dat de oorzaak van de schade niet gedekt/verzekerd is. Maar wat de echte en exacte oorzaak van de schade is, wordt vaak betwist. Hier helpen experts en, indien nodig, gespecialiseerde advocaten voor het inboedelverzekeringsrecht vaak zeer succesvol om hun eigen verzekeringsclaims tegen de verzekeringsmaatschappij af te dwingen.
